Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok

Létrehozva:
2022-01-18 23:06:45


Szolnok a Tisza fővárosa


Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 2015-ben ünnepelte alapításának 940. évfordulóját.

Jász-Nagykun-Szolnok megye Magyarország keleti felében, az Alföld közepén, hét megyével határosan helyezkedik el a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió, és a Hortobágy-Berettyó folyása mentén. Természeti értékei közül legjelentősebbek a jó termőföld, a termálvízkincs, a hosszantartó napsütés, valamint a folyópartok és árterek érintetlen természeti szépségei. Megyeszékhelye Szolnok, mely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál, Budapesttől 100 km-re fekszik.

Szolnok neve 1030 körül válik ismertté, mikoris István király az újonnan szervezett ispánság központjává tette. A Tisza és a Zagyva által körülvett védett magaslaton épült ki az ispánsági vár, mely nevét Zounok ispánról kapta, aki egyben a megye névadója is lett.

A város a XII. századtól a sókereskedelem és sóelosztás egyik magyarországi központjává vált. A törökök elleni harcban - földrajzi helyzetéből adódóan - stratégiai jelentősége természetesen vonta magára az ország figyelmét. Itt épült föl a XVI. században az Alföld legerősebb vára. A várat 1550-51-ben újjáépítették, majd a várost fallal és vizesárokkal vették körül. A megerősített várban Nyáry Lőrinc várkapitány két hétig tudta feltartóztatni a húszszoros túlerőben lévő török sereget, a vár azonban a török kezére került. A 133 évi török uralom alól 1685-ban szabadult fel Szolnok. A várnak mára romjai sem maradtak.

A közlekedésben forradalmi áttörést hozott az 1835-ben megindult Tiszai gőzhajózás, majd 1847. szeptember 1-jén az ország második vasútvonalának - a Pest-Szolnoki pályaszakasznak – a megnyitása. A vasút révén épült ki és fejlődött folyamatosan a város közlekedési ipara is.

A gyarapodásnak további lendületet adott, hogy 1876-tól az újonnan szervezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelye lett.

Szolnok város közel 75 ezer lakójával, ha nem is az ország legnagyobb, de egyik legszebb megyeszékhelye. Neve hallatán először a Tisza folyó, a Szigligeti Színház, a Művésztelep, a kosárlabda, a vízi sportok, és a megannyi érintetlen természeti szépség jut eszünkbe, a tiszavirágzás látványa pedig olyan élmény, amit minden természetszeretőnek látnia kell.

A tiszavirágzás szimbolikája ihlette meg a 2011-ben átadásra került Tiszavirág híd megépítését is, mely városunk új jelképé vált, s mely szervesen bekapcsolja a Tiszaligetet a város vérkeringésébe.

Szolnok a folyóvölgy élővilágán túl egy másik kincs birtokosa is. Gyógyvizünk csodáit egyre többen ismerik és kedvelik meg.

Szolnok vonzerejéhez hozzájárulnak oly nagyszabású rendezvények is, melyek már-már hagyományossá váltak városunkban.

Figyelmébe ajánljuk fesztiváljainkat: a Gulyásfesztivált, ahol megkóstolhatja a híres szolnoki gulyást, a Tiszavirág Fesztivált, ahol nemcsak a tiszavirágzás csodálatos látványában gyönyörködhet, hanem zenei és gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhet, de ellátogathat a Csokoládéfesztiválra is, vagy a Tiszai Hal napjára, mely célja a tiszai halászat és a horgászati tradíciók népszerűsítése.

Ajánljuk továbbá a Tisza-parti Nyár, az Ételkorzó, az ARTjáró, az Őszi Szolnoki Művészeti Hetek, a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál, a Szolnok Napja, a Szolnoki csata – hadijáték, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még számos rendezvénysorozatunkat egyaránt.

A Sörárium pedig egy olyan egyedülálló interaktív sörmúzeum és kiállítótér, mely nemcsak a város turisztikai kínálatát gazdagítja, de a sok éve szunnyadó szolnoki sörgasztronómiának is lendületet ad.

A város alkotó közösségei közül nemcsak a Művésztelep művészei váltak híressé az évek során, hanem a Tisza Táncegyüttes, a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is. Szolnok hírnevét öregbíti előadásaival a Szigligeti Színház, tárlataival a Művésztelep, mely 1902 óta fogadja a művészeket. Emellett számos múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja látogatóit.

Szolnokon nagy hagyománya van a vízilabdának, a kosárlabdának, a vízi sportoknak. A Holt-Tiszán nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas kajak-kenu pályát alakítottak ki. A horgászat, a vadászat és a lovaglás kedvelői is találnak lehetőséget hobbijukhoz. A szabadidő hasznos eltöltéséhez számtalan szórakozási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére: vendégeink a Tiszán, a Zagyván és a holtágakon a különböző evezős sportokat, a parkerdőben lévő turisztikai tanösvényeket, a gátakon és a túraútvonalakon a kerékpározást, túrázást is kipróbálhatják. Amennyiben viszont a repülést szereti, meghívjuk a REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeumba, Európa egyik legizgalmasabb katonai repüléstörténeti múzeumába.

Színvonalas szálláshelyeink a minőségi turizmust szolgálják az ifjúsági szállástól, szabadidőközponttól kezdve a panziókon, kempingeken át, egészen a négycsillagos hotelekig. 

Forrás: Szolnok város honlapja

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »