Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok

Létrehozva:
2022-01-25 19:01:05


Magyar rózsák kertje Szolnokon


A Szolnok szívében található Verseghy park egy igazán különleges látnivalót kínál a Tisza – parti városba látogatóknak. A terület egyébként is figyelemre méltó: andalogjunk a sétányon a Tisza partján, térjünk be egy hamisítatlan szolnoki vendéglőbe, nézzük meg hol folyik a Zagyva a Tiszába, gyönyörködjünk a vadgesztenye fasorban, és persze a szolnoki rózsakert csodálatos virágaiban!

A barokk stílusú park 1930 – ban épült meg. A Tisza-hídtól kezdődően, a folyóval párhuzamosan helyezkedett el, szabályos szerkesztésű mértani kert volt, illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. A területen már ekkor rozáriumot, azaz rózsakertet alakítottak ki, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákat telepítettek. Ezek jellemzője, hogy rendkívül dekoratív fajták, rezisztensek (ellenállók a betegségeknek) és szárazságtűrők.

A több hektáron elhelyezkedő park hamar a Szolnokiak közkedvelt pihenőhelyévé vált, a város lakói szívesen sétáltak a gyönyörű rózsák között, a park közepén a rózsalugasok alatt pedig egy fából készült pergola épült, ahol a zenekarok játszották a kor akkori slágereit. A csodás rózsaillat kedvező széljárás esetén az egész várost átjárta.

Később sajnos a park egy része beépítésre került, mivel itt alakították ki a szolnoki Damjanich uszodát 1949-ben, így a rózsák és a pergola is eltűnt a szolnokiak életéből. A 2000. évi árvíz tovább rontotta a megmaradó területet állapotát is, ezért  a terület rekonstrukcióra szorult, ekkor a  közel 80 éves vadgesztenye fasor és az allék alatt 1000 m2 egynyári virágfelület került kialakításra.

2009 – ben lebontásra került a Damjanich uszoda, és ezzel a park új életre kelt. A következő években a terület újjászületett, az 1920 – as évek parkját álmodták ide újra a tervezők és a város vezetői. Ezzel Szolnok szívébe visszatértek a rózsák, újra látható a pergola, így  a Verseghy park és a Rózsakert ismét régi fényében tündökölve várja a szolnokiakat és a város vendégeit!

www.magyarkincsek.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »