Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok

Létrehozva:
2022-06-05 16:27:07


Környezetvédelmi világnap


1972. június 5-től a Környezetvédelmi Világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

1972június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják.A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:

 • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
 • a megújuló természeti források hasznosítása
 • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
 • a környezetszennyezés megelőzése.

2009-ben ezen a napon mutatták be az azóta nagy sikerűvé vált Otthonunk című francia dokumentumfilmet, 2011-ben pedig Az Élet hívó szava című dokumentumfilmet, mely a biodiverzitás csökkenésére hívja fel a figyelmet.

Ha van bármi a világon, amit nem lehet eléggé sulykolni, az a bolygónk védelme. A Környezetvédelmi világnap pedig remek apropó arra, hogy kicsit belemélyedj a témába. Össze is gyűjtöttünk egy csokor tanácsot, amikkel te is sokat tehetsz azért, hogy unokáink számára is legyen még jövőkép.

Vásárolj tudatosabban!

Minden termékkel, amit a kosaradba teszel, egyben választasz is. Törekedj ezért minél tudatosabban vásárolni:

 • Vess véget a pazarlásnak, csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van!
 • Lehetőség szerint kerüld a csomagolást, de legalábbis törekedj újrahasznosított csomagolású termékek vásárlására. Egyszerűbben szólva: felejtsd el a nylon zacskókat, és műanyag helyett válassz papír csomagolású, vagy legalább újrahasznosított műanyaggal borított termékeket
 • Járj utána a rendszeresen vásárolt termékeidnek: honnan származnak, mi mindent tartalmaznak

Legyen zöldebb az otthonod is!

Meglepődnél, hogy mennyi felesleges vegyszert használsz a mindennapjaid során, amikkel nem is csak a környezetnek, de saját egészségednek is ártasz! Nézzünk egy példát: hagyományos tisztítószereddel takarítasz otthon. Mi történik ilyenkor?

 • Takarítás közben belélegzed a tisztítószerben lévő vegyszereket, amivel ártasz tüdőd egészségének. Egyes kutatások szerint a hagyományos szerekkel való takarítás hosszú távon olyan hatású, mintha napi 10 szál cigarettát szívnál el*
 • Dolgod végeztével, kiöntöd a maradék tisztítószeres vizet, átmosod az eszközöket. A vegyszerek így a lefolyóba kerülnek, ahol viszont összetevőik nem tudnak lebomlani, hanem szennyezik a vízkészletet.
 • A kiürült tisztítószeres dobozt a kukába dobod (jó esetben legalább szelektív kukába). Az újrahasznosításra szánt műanyagnak azonban csupán 9%-a kerül valóban újrahasznosításra, a többi évszázadokig bomlik le.

A megoldás: próbálj ki természetes, házilag készített tisztítószereket! Ecettel, szódabikarbónával, citromsavval és némi illóolajjal padlótól a plafonig a teljes házat ki tudod takarítani, miközben a környezetnek sem ártasz vele. 

De nem csak a takarításról van szó, a szépségápolási termékekkel is hasonló a helyzet. Arról is írtunk már, hogy mi minden rejlik a boltokban kapható szépségápolási termékek összetevői között. Egészen abszurd, hihetetlen dolgokat kensz magadra, érdemes ezért ezen a téren is körültekintőbbnek lenned!

Vegyél vissza az energiafogyasztásodból!

Mind kiskorunk óta hallgatjuk a szüleinktől, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha nem vagyunk a szobában. A gyerekkorunk óta eltelt időszakban azonban csaknem minden körülöttünk lévő kütyü is árammal működik már, ezzel pedig az energiafogyasztás (értsd sok esetben energiapazarlás) mértéke is megnőtt. Ezzel pedig nemcsak a pénztárcádnak ártasz, de a környezetet is terheled. Azt tudtad például, hogy az áram pazarlásával indirekt módon rengeteg vizet is pazarolsz? Az energia előállításához ugyanis rengeteg vízre van szükség. Figyelj tehát jobban oda rá, hogy:

 • Valóban lekapcsold a lámpát, ha kilépsz a szobából
 • Elektromos eszközeid tedd stand-by üzemmódba, ha éppen nem használod őket
 • Próbálj energiatakarékos készülékeket vásárolni – egy mosógépnél, mosogatógépnél vagy hűtőnél például az óriási a különbség
 • Ne hagyj semmit a konnektorba dugva, ha éppen nem szükséges, nem csak felesleges, de akár veszélyes is lehet

A környezetvédelmi világnap csak a kezdet!

Nem elég persze egy-egy napra figyelned, ezeket a tippeket be kell építened a mindennapjaidba. De ne ijedj meg, egyáltalán nem igényelnek sok extra energiát, idővel olyan rutinosan fogsz környezettudatosabban élni, hogy észre sem veszed. Legyen a mai környezetvédelmi világnap az első lépés egy fenntarthatóbb jövő felé!

*a kutatás forrása: Forbes


 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »